På verandaen
På verandaen

10 Sanger og en hønseræpp

Her vil du finne 10 sanger og én hønseræpp som handler om klima, miljø og global rettferdighet. Dette er sanger som skal minne oss om hva vi må rette oppmerksomheten mot i tida som kommer. Helt på tampen før bokutgivelsen kom det med et ekstranummer som heter JA,VI VIL - OG VI KAN.

Og kanskje kan vi sitte på verandaen å snakke og synge sammen, mens vi ser utover og får et gløtt av håp om at naturen og menneskene skal finne seg selv igjen.

På hjemmesiden vil du som regel finne et vers fra hver sangtekst. De andre versene finner du i selve Aktivitetsheftet. 

Sydstranda.JPG

Fotosyntesen

Dette maleriet malte morfar på
Sydstranda på Bjerkøya. Der skinte sola ofte. Kanskje det var derfor bildet ble så grønt? Fotosyntesen betyr: Å sette sammen ved hjelp av lys og er navnet på den kjemiske prosessen som foregår i bladene. Vi er alle en del av naturen. Både mennesker og dyr er forbundet til plantene gjennom pusten. Vi trenger planten for å få mat også.  Alger og blågrønnbakterier kan også fotosyntere. 

                                          

                                              

Spor 1: Fotosyntesen -vokal
-
Spor 2 : Instrumental 5 vers
-
Piken med silkehatten.JPG

Oldemora mi

Maleriet du ser, er av mora mi da hun var 5 år. Dukken het Mai Britt, og var oppkalt etter kusina hennes i Sverige. Mor ble oldemor, og hun er også modell til sangen. I hele voksenlivet var hun opptatt av fredsarbeid og en rettferdig verden. 

Spor 3: Oldemora mi - vokal (1)
-
Spor 4: Instrumental 6 vers
-
s. 13 Oslo-våren 1940.jpg

Lysistrate

Morfar gikk ut på balkongen for å tegne et av luftangrepene over Oslo våren 1940. Dette skrev mor i dagboka si 1. mai 1940: Mye bråk i natt. Så to svære branner - med granater, og med alt dette ser det ofte ut som det flotteste fyrverkeri.
Som voksen ble hun aktiv i Internasjonal kvinneliga for fred og frihet (IKFF) og var opptatt av fredsarbeid.
I året 411 fvt skrev den greske forfatteren Aristofanes en komedie om Lysistrate, som også var opptatt av å skape fred. Hva tror dere Lysistrate ville sagt hvis hun visste at verden bruker minst 600 ganger så mye penger på krig og forsvar som på FN?

Spor 5 : Lysistrate -vokal
-
Spor 6: Instrumental 4 vers
-
9..Adamstuen.jpg

Sebrafisk-blues

Familien Erichsen bodde i General Birchsgate på Adamstuen i Oslo. Når morfar gikk ut på balkongen og så nedover gata, kunne han se ned til Veterinærhøgskolen som lå på den andre siden av veien. Nede i kjelleren på den gamle Veterinærhøgskolen har det svømt sebrafisk rundt i små kar i 30 år. Her forsket de på sebrafisk og har til og med laget en app hvor du kan høre sebrafisk-blues både på norsk og engelsk. Danio rerio er det latinske navnet på sebrafisk. 

Spor 7: Sebrafiskblues - vokal
-
Spor 8: Instrumental 4 vers
-
s. 20 trikken.jpg

Jeg vil finne opp et lite batteri

Elektrikken var det første navnet på sporvognene i Oslo som ble drevet av elektrisitet. Her ser du Sagene-ring i Geitemyrsveien på vei ned mot sentrum. I Norge er vi heldige som har mye fornybar energi, og i det grønne skiftet kan vi drømme om at det finns mange gode teknologiske løsninger som gjør at hele verden kan bruke fornybar energi. Det er mange som forsker på små batterier. Tenk om noen hadde funnet opp en utømmelig strømkilde uten utslipp og som heller ikke trenger å lades. 

Spor 9: Jeg vil finne opp et lite batteri - vokal
-
Spor 10: Instrumental 5 vers
-
hest.jpg

Hestesangen

Hestene som du ser her, går og gresser på en eng på Slagentangen utenfor Tønsberg sommeren 1933. Kanskje har hestene fått en hvil etter en lang arbeidsdag hvor de har gått foran en plog eller en høyvogn eller dratt et stort tømmerlass. I gamle dager ble hesten brukt på en helt annen måte enn i dag.

Sangen som kommer her, lagde jeg etter at jeg hadde vært på ridekurs.

Spor 11: Hestesangen - vokal
-
Spor 12: Instrumental 6 vers
-
epler%20etter%20monet[1].jpg

Frukt- og grøntsamba

Dette er et av de to maleriene av epler som hang i stua til familien Erichsen. På dette bildet ligger eplene på et fløyelsstoff. Stilleben er navnet på et kunstverk som gjengir hverdagslige gjenstander fra naturen; blomster, frukt eller menneskeskapte ting, for eksempel vaser, glass eller mat. Denne sangen handler om det som er lurt både å spise og drikke.

Hva tror du det er som påvirker deg til å velge ditt kosthold?

Spor 13: Frukt og grønt - vokal
-
Spor 14: Instrumanetal 4 vers
-
s. 28 Momo med kåpe.jpg

Jeg er en liten fjellrev

Her har morfar tegnet mormor med pelskåpa på. Hun likte å se ordentlig ut i klærne, og før hun giftet seg var hun leder for en systue. Jeg vet ikke om kåpa var laget av fjellrevskinn, men det var mange på den tida som brukte skinn av fjellrev. Det var ikke så bra, og i 1930 ble det forbudt. Norsk institutt for naturforskning (NINA) har i mange år arbeidet for å bygge opp fjellrevbestanden i Norge igjen. Fjellreven er et eksempel på et dyr som har vært truet av utrydding, men som har fått hjelp til å overleve som art. Sangen som kommer her er et "sammendrag" av teksten i den vakre billedboka Møt fjellreven. Sangen er laget i samarbeid med NINA og hører også med i et opplegg om fjellreven i Den naturlige skolesekken. 

Spor 15 : Jeg er en liten fjellrev
-
Spor 16: Instrumental 4 vers
-
s. 30 spør askeladden.JPG

Befolkningseksplosjonen

Her ser du ei jente som jobber mens hun snakker med Espen Askeladd. De snakker om befolkningseksplosjonen. Verden opplever fortsatt etterdønningene av befolkningseksplosjonen som fant sted fra 1830-årene og framover hvor verdens befolkning doblet seg på 100 år, med en tredobling de 70 neste årene. I 2019 var vi 7,8 milliarder mennesker på kloden, og befolkningen har fortsatt å vokse de siste årene. FN forventer at befolkningsveksten stopper opp i 2100, og at det da vil være over 10,8 milliarder mennesker på jorda. Visste du at hvis alle mennesker på jorda skulle ha samme forbruk som en gjennomsnittlig innbygger i Norge i 2017, ville vi trengt 3,6 jordkloder. (kilde: Fn-sambandet)

Askeladden kan være en god hjelper når vi kommer til krevende saker, så dette må vi som bor i Norge ta en prat med han om.  Han kan hjelpe oss å finne løsninger på de vanskeligste ting. Det haster! 

Spor 17: Befolkningseksplosjonen - vokal
-
Spor 18 : Instrumental
-
månelyst.jpg

Bro mellom folk og tro

En sommernatt satt morfar på Bjerkøya og så utover mot Nesodden. Det var fullmåne. Kanskje satt han og grublet over livets gåter, eller lurte han på om det var en gud der oppe?
Bro mellom folk og tro er en sang for alle og særlig deg som lurer på hvorfor vi skal bygge broer i stedet for å lete etter ulikheter. Koronakrisen lærte oss at vi alle er i samme båt. 

 

spor 19: Bro mellom folk og tro-vokal
-
Spor 20: Instrumental 10 vers
-
s. 33 hønseræpp (2).JPG

Hønseræpp

Disse hønene hører til en hønsegård på Slagentangen utenfor Tønsberg. Der var familien Erichsen på sommerferie i 1933. Tegningen fant jeg i skisseblokken til morfar. Tenk da det ble avslørt i TV-programmet Forbrukerinspektøren at butikkene ikke fikk tak i norske høner. Jeg beundret programlederen da hun sto med plakat utenfor Stortinget og ropte: "Høns til folket!"
Da mintes jeg min farmor som alltid serverte hønsefrikassé når vi var på søndagsmiddag. Huset hun og farfar bodde i lå på samme sted som Coopbutikken på Nøtterøy ligger i dag. Ikke rart at jeg meldte meg på en Coopkonkurranse om høner da. Jeg tenkte på farmor og skrev en hønseræpp.

Spor 21: Hønseræpp - vokal
-
Spor 22: Instrumental
-

Ta gjerne kontakt med meg for en uforpliktende prat om kurs eller foredrag.

Telefon 918 60 656