Yoga kan bestå av fysiske øvelser, pusteøvelser, avspenning og meditasjon. Øvelsene som du finner her kan tilpasses alle og kan brukes på skolen, i familien, på arbeidsplassen eller der hvor du er; sammen med andre eller alene. Du trenger ganske liten plass. Husk at du må ta hensyn til kroppen din og tilpasse øvelsene til deg. Yoga skal ikke være noen konkurranse.
I tillegg til lydsporene som du finner her, har jeg laget en beskrivelse av øvelsene lenger ned på siden. Kanskje kjenner du dem igjen på bildet over? Men aller først kommer en avspenning.
Avspenningen kan du bruke når du trenger "et friminutt" - for å bare hvile, finne deg selv igjen og fylle på med energi. Den kan også brukes som en avslutning når du har gjort de fysiske øvelsene. Når du gjør avspenning er det best å ligge på ryggen på gulvet med et teppe over seg. Det går fint an å sitte på en stol også.
Lydspor 1 Yoga: Avspenning (12:15)
ASANAS (fysiske øvelser)
Lydspor 2 Yoga: Palmen og svingende palme (4:28)
Lydspor 3 Yoga: Fingerstrekk og Skulderrulle (6:01)
Lydspor 4 Yoga: Sidevri og sidebøy (3:08)
Lydspor 5 Yoga: Treet (3:13)
Lydspor 6 Yoga Den smygende jaguaren ( 5:11)
(langsom diagonal krabbing)
Når du har lært deg disse fysiske øvelsene, er du klar til å lære sangen;
OPP OG NED-HJERNETRIM som du finner under fanen SYNG OG STREKK.
Nå kommer en pusteøvelse og en meditasjon. Her kan du bare sitte å gjøre ingenting, la tankene fly og la hodet bli renset. Noen opplever det som om de
"dusjer hodet innvendig". Vekselpust passer også godt som en innledning til meditasjon.
Lydspor yoga 7: Vekselpust (5:47)
Lydspor yoga 8: Meditasjon (8:50)
Beskrivelse av de fysiske øvelsene (Lydspor 2-5)
Palmen: Stå godt på begge bein med litt avstand. Fold hendene og brett dem ut. På innpust strekker du armene over hodet, mens du går opp på tå. På utpust kommer du ned med hendene fortsatt foldet, og så lar du de henge langs siden.
Svingende palme: Stå fortsatt godt på begge beina med litt avstand. Fold hendene og brett dem ut og på innpust strekker du armene over hodet. Mens du holder pusten inne, svinger du armene rett over fra side til side. Når du ikke kan holde pusten mer, stopper du på midten, puster ut og kommer rolig ned med armene langs siden.
Fingerstrekk: Åpne og lukke fingrene: Strekk armene rett ut til siden, åpne opp helt i fingrene og lukk dem igjen. Så det samme med armene rett opp og så armene rett fram.
Skulderrulle: Plasser fingertuppene på skuldrene og løft albuene rett ut til siden. På innpust fører du albuene inn foran kroppen mot hverandre og oppover, lager en sirkel med albuene. På utpust fortsetter du sirkelen med albuene så langt bak som mulig. Fingene er hele tida festa på skuldrene. Så gjør du øvelsen andre veien; Puster inn når albuene går opp bak og puster ut når albuene kommer ned igjen foran.
Sidevri: Behold fingertuppene på skuldrene. På innpust vrir du overkroppen slik at venstre albu kommer bak og høyre fram, og du ser etter albuen som går bakover, mens du puster inn. Pust ut når du vrir til høyre og se etter høyre albu.
Sidebøy: Fortsatt har du fingertuppene på skuldrene og albuene vannrett ut til siden. Pust inn når du bøyer rett over til venstre. Venstre albu peker ned og høyre opp. På utpust bøyer du over til andre siden, og da kommer høyre albu ned.
Treet: Stå godt på begge beina. Samle fingertuppene mot hverandre ved navlen. Plasser høyre bein så høyt opp mot venstre bein som du kan, mens høyre kne peker ut til siden. Når du syns du står godt, hever du armene over hodet, mens fingertuppene hele tiden møter hverandre. Stå så lenge du kan og kom rolig ned. Gjør øvelsen til andre siden.
DEN SMYGENDE JAGUAREN Lydspor 6
Når du beveger deg i et diagonalt mønster, stimulerer du både høyre og venstre hjernehalvdel. Når du krabber langsomt, styrker du det indre muskellaget i kroppen. Langsomheten påvirker hjernestammen som styrer pusten og hjerteslagene dine. Langsom krabbing i et diagonalt mønster, vil hjelpe deg til å tenke med hele hjernen.
Prøv gjerne 5 minutter hver dag i 40 dager og se hva som skjer.
VEKSELPUST Lydspor 7
Vekselpust er en pusteøvelse (PRANAYMA). Fra klasserom i Frankrike er det erfart at å starte skoledagen med en kort pusteøvelse eller en fysisk øvelse øker elevens konsentrasjonsevne og oppmerksomhet. (kilde: Yogaeducation for children. Swami Satyananda Saraswati)
Her ser du en illustrasjon som viser utgangstillingen i vekselpust Om du er lærer eller elev, uansett gir denne øvelsen alle påfyll. Denne kan gjøres feks. 3 ganger om dagen. Begge hjernehalvdelene vil komme i balanse, og du er klar til ny innsats etter 4 minutter. Pusteeøvelsen er etterfulgt av gitarmusikk, som kan oppleves som en liten meditasjon.
Litt om Yoga
Yoga er en gammel indisk treningsform for kropp og sinn. Yoga betyr enhet, og samspillet mellom kropp, pust og bevissthet er et grunnleggende prinsipp. Yoga har både fysiske og mentale virkninger. Når du praktiserer yoga blir du roligere, sterkere og mykere.
Et yogakurs vil inneholde fysiske øvelser, pusteøvelser, balanseøvelser, enkel meditasjon og avspenning. De fysiske stillingene kan hjelpe deg med å løse opp spenninger i kroppen. Mange av øvelsene er spesielt gode for rygg, nakke og skuldre. Gjennom pusteøvelsene vil du med enkle grep lære å utvikle en roligere og dypere pust. Mange som praktiserer yoga forteller at de får bedre søvn, reduserer stressnivå og opplever at de får påfyll av energi. Utøvelsen av yoga er tro-, verdi- og livssynsnøytral. Yoga passer like godt for menn som for kvinner.
Husk at 3 dype pust kan bringe deg fra en tilstand i stress til en ønsket tilstedeværelse her og nå.
3 gode tips underveis i yoga:
1. Finn et sted du kan gjøre yoga uforstyrret, men aksepter forstyrrelsene hvis de dukker opp.
2. La pusten styre bevegelsen.
3. Pust inn og ut gjennom nesa.