s. 33 hønseræpp (2).JPG

Hønseræpp

Tekst: Margaret Heldor
Arrangement:Tommy Hansen

Vokal: 5.klasse Lidar skule (2017/18)

:/: HØNS TIL FOLKET!:/:
I butikken selges høne.
Det er slettes ingen skrøne.
Ræpp høne, ræpp høne!:
" Ja, jeg er ei verpehøne!"

:/: HØNS TIL FOLKET!:/:
Jeg kan kokes i en kjele,
både halve også hele.
Ræpp høne, ræpp høne!:
" Ja, jeg er ei verpehøne!"

:/: HØNS TIL FOLKET!:/:
Nå skal jeg bli ordn`lig mat,
pynte opp på alle fat.
Ræpp høne, ræpp høne!:
" Ja, jeg er ei verpehøne!"

Kanskje dere kan lære de tre første versene utenat. Teksten til de neste versene forteller om alt du kan lage av ei høne, og at det er godt med fløte og persille oppi frikaséen. Det er fint med lue strikka i hønsestrikk også. Til slutt  blir du ønsket velkommen med på hønsefest.
KLUKK-KLUKK-KLUKK!


 

 

    
                     


Visste du at SINTEF (Selskapet for industriell og teknisk forskning) nå jobber med å utvikle et mobilt slakteri til hønene for å ivareta dyrevelferden? Forskerne der er også med på å finne ut hvordan de kan utnytte hønene både til mat, olje og proteiner. Men det må bygges et marked for distribusjon og salg av høner også påpeker de.  Felleskjøpet Fôrutvikling er med på prosjektet. Det tror jeg "Samvirkets far" Kai Anker Møller og initiativtageren til Felleskjøpet i 1896, ville likt. 

Her har morfar laget en etterligning av et av portrettene som Edvard Munch malte av ham. Morfar var født i Drammen og arbeidet som hovedbokholder i Felleskjøpet, der han holdt orden på økonomien i over 30 år.

 
Kai Møller ved skrivebordet

Det er Stortinget og landbruksministeren som har hovedansvaret for å tilrettelegge for bærekraftig utvikling i jordbruket. Det er de som skal sørge for at vi blir så selvforsynte med mat som mulig. Jeg håper ikke Stortinget

smelter bort, 

men heller lytter til den kloke bonden som sa: "En vakker dag forstår de nok at det er mat vi lever av!" Kanskje jeg skal sende dem denne fõrræppen?

FÔR-RÆPP Lydfil
Fôr til høne, fôr til hest.
Bærekraftig - hva er best?
Hvordan var det før og nå?
Hvilken vei skal dere gå?"

Fôr - fôr - fôr!
Fôr til høne, fôr til hest.
Bærekraftig - hva er best?
KYKELIKY", sa hanen fra Drammen.

Kykeliky kan vi kanskje betrakte som et varsel om at det er på tide å våkne.

Både Coop og Felleskjøpet er samvirkeforetak. Det innebærer at de er eid av brukerne /deltakerne i virksomheten, styrt av de samme brukerne, og formålet er den nytte de har av virksomheten som utøves, ikke av kapitalinnskudd og -avkastning. Samvirkeforetaket er derfor delingsøkonomi på sitt beste, da medlemmene deler både virksomheten og de økonomiske resultatene. (kilde: www.samvirkene.no)

Tenk om all økonomi i verden hadde samvirke som underliggende verdi. Da ville det kanskje vært mulig å tenke mer langsiktig og helhetlig og tatt hensyn til naturen og menneskets virkelige behov.

 

Spor 21: Hønseræpp - vokal
-
Spor 22: Instrumental
-

AV HØNS KAN DU LAGE SUPPE, PØLSE OG FRIKASSÉ