oldemor2_red[1].jpg

Piken med silkehatten

10. oktober 2017

I sangen "Oldemora mi"
er det moren min som er "modell", fordi hun har vært opptatt av fredsarbeid. Bossa malte dette bildet av henne i 1929. Mor har fortalt at dukken het Mai-Britt, og den var oppkalt etter hennes svenske kusine. Mor er nå 95 år, og hun kan enda huske at kusina var "fjong".

  • Hva tror du hun tenker på?
  • Hva blir hun glad for?
  • Når blir hun lei seg?
  • Hvilke tanker har hun for livet sitt?

Sangen "Oldemora mi", finner du i SYNG OG LÆR SAMFUNNSFAG. Det er ialt 6 vers som handler om hvordan en kan rydde opp etter seg på ulike arenaer, feks legge ting på plass, pante flasker, kaste tyggegummi, rydde opp etter konflikter og ta vare på miljøet. I oppgavene i sangboka under sangteksten, er det bla foreslått at man kan sitte sammen i grupper med barn og foreldre å diskutere hva som kan gjøres for å skape fred i verden. For å motivere til en så viktig diskusjon, vil det være flott når en klasse kan fremføre sangen for alle de fremmøtte før samtalen starter. Lykke til! Verden trenger det. Lytt på CDsporene under og syng med!

Oldemora mi s. 62-63, CD ll spor 37 og 38.
Tekst: Margaret Heldor/Melodi: Tom Næss

Sett stolen pent og ryddig og bordet likeså.
Da er det mye lettere å komme også gå.
Alle tenker klarere og blir i godt humør,
og livet det blir lettere enn det var fra før.
Refr: Oldemora mi er åttifire år.
Hu er så snill og grei og har no`n gråe hår.
Hu sier alltid det: "Husk å rydd opp etter deg!
Da blir det fred på jorda, er hilsnen i fra meg."

 

En historie på radio`n

Jeg liker å lytte til radio`n når jeg kjører bil. En dag var det en innringer, en bestemor, som fortalte denne historien:

"Jeg hadde sendt barnebarnet mitt i butikken for å handle for første gang alene. Det var sommer, han skulle kjøpe is og brus og hadde fått med penger. Foran ham i kassa sto en dame med full handlevogn som ble oppmerksom på gutten. Hun sa at han kunne gå foran henne i køen så han slapp å vente. Gutten takket, viste det han skulle kjøpe til kassadamen og vandret glad ut i sommerlufta. Da han kom hjem oppdaget bestemora at han fortsatt hadde pengene i lomma, og de fant ut at han jo hadde glemt å betale. Som den ærlige bestemoren hun var ringte hun til butikken og spurte om de hadde glemt å ta betaling fra gutten. Der svarte de: "Neida, alt var iorden og kassa stemte." Da sendte bestemora damen med den fulle handlekurven en varm tanke og innså at hun også hadde betalt isen og brusen for barnebarnet.

Jeg ble skikkelig glad av denne historien og kom på at dette prinsippet kan vi alle benytte oss av når vi har behov for å rydde opp når noen "skylder noe".

Jeg tenker også på tidligere erfaringer i livet hvor jeg som skoleleder har vært med på å drøfte med elever og foreldre om erstatning ved hærverk og uforsiktig utløsing av brannalarm. Barna har erkjent egenandel i det som har skjedd. De har i etterkant tjent penger hjemme eller andre steder. I avtalen vi har inngått har vi blitt enige om at pengene skal sendes til en veldedig organsisasjon.

Det er vel dette som kan betegens som en ekte VINN-VINN-situasjon.

"Oldemor" har blitt 94 år

Nå har oldemor fyllt 94 år. Hun er ikke så sprek som før, men hun husker fortsatt mye fra gamle dager. Hun har akkurat fortalt meg at dukken på bildet heter Maj- Britt og er oppkalt etter kusina hennes. Hun husker også at Maj- Britt var fjong. Jeg fant et bilde av henne i mors album, og det stemmer. Hun er fjong.

Når vi er på besøk hos mor på sykehjemmet hvor hun bor, stiller hun  oss  viktige  spørsmål:
- Hva er hyggelig? 
- Hva er morsomt?

Da mor fyllte 90 år, hadde hun 3 ønsker til bursdagen sin: En sort tusj, slik at hun kunne se tydelig det hun skrev, nye oppvaskhåndkler og en gave hun kunne sende videre til fredsarbeid. Så fant hun fram sitt nei til atomvåpenmedlemsblad, og der kom hun over  en artikkel om sykkeltur for NEI TIL ATOMVÅPEN. Hun tok kontakt med Tore Nærland som arrangerte  turen som gikk sommeren 2013. Ialt samlet oldemor inn 5000kr som gikk til å gjøre aksjonen kjent. Tusjen fikk hun forresten  av en barndomsvenninne, sammen med en pengegave til sykkelturen, og oppvaskhåndkler fikk hun også.

Dette er store og små tanker, bilder og annet som jeg ønsker å dele med andre gjennom nettsiden.