oldemor2_red[1].jpg

Å huske i et langt liv

17. april 2020

Høsten 2018 holdt jeg også en utstilling på sykehjemmet hvor mor bor. Motivene fra bildene var alle hentet fra livet hennes. Det var berikende å se pleiere i samtale med brukere gå rundt å se på bildene samtidig med at de knyttet utstillingen til brukerens eget liv. Mor så utstillingen tre ganger.   

Mor som modell til bilde
Faren hennes malte dette bildet av henne i 1929. Da var hun 6 år. Mor har fortalt at dukken het Mai-Britt, og den var oppkalt etter hennes svenske kusine. Hun husker også at Maj Britt var fjong. Jeg fant et bilde av kusina i mors album, og det stemmer. Hun var fjong.

Går det an å forestille seg mor som liten og reflektere over 

  • Hva hun tenker på?
  • Hva hun blir glad for?
  • Når blir hun lei seg?
  • Hvilke tanker har hun for livet sitt?

Mor som modell til sangen om Oldemora mi
Det er mor som er modell til sangen om Oldemora mi, som handler om å rydde opp etter seg på alle nivåer. 

Når vi er på besøk hos mor på sykehjemmet hvor hun bor, stiller hun oss viktige  spørsmål:
- Hva er hyggelig? 
- Hva er morsomt?

Og så minner hun oss om at vi må ha det gøy. Da mor fylte 90 år, hadde hun tre ønsker til bursdagen sin: En sort tusj, slik at hun kunne se tydelig det hun skrev, nye oppvaskhåndkler og en gave hun kunne sende videre til fredsarbeid. Så fant hun fram sitt Nei til atomvåpenmedlemsblad, og der kom hun over  en artikkel om sykkeltur for NEI TIL ATOMVÅPEN. Hun tok kontakt med Tore Nærland som arrangerte  turen som gikk sommeren 2013. I alt samlet oldemor inn 5000 kr som gikk til å gjøre aksjonen kjent. Tusjen fikk hun forresten  av en barndomsvenninne, sammen med en pengegave til sykkelturen, og oppvaskhåndkler fikk hun også.

 

 

Dette er store og små tanker, bilder og annet som jeg ønsker å dele med andre gjennom nettsiden.